De accijnsverhoging op autobrandstoffen per 1 januari is de nekslag voor een groot deel van de pomphouders in de grensstreek.
Zij kunnen niet meer opboksen tegen hun concurrenten in Duitsland en België. Dat zeggen de brancheorganisaties Bovag en de Belangenvereniging Tankstations (BETA) donderdag.
“Je ziet nu al dat ongelofelijk veel mensen over de grens gaan tanken. Dat worden er nog veel meer dan nu. En niet alleen particulieren, ook steeds meer transportbedrijven en zakelijke rijders”, zegt Paul de Waal van de Bovag.
Pomphouders aan de grens hebben volgens hem te maken met 20 tot 50 procent minder omzet. De Bovag voorziet dat veel van de 800 tot 900 pomphouders aan de grensstreek failliet zullen gaan of ermee stoppen.
Compensatieregeling
Edsko Schuitema van BETA beaamt dit en spreekt van een oneerlijke regeling, waardoor de betreffende pomphouders “van hun brood worden beroofd”. Hij pleit voor een compensatieregeling voor deze ondernemers en wil dat de accijnsverhoging wordt teruggedraaid.
De belastingverhogingen op benzine, diesel en lpg die deze week zijn doorgevoerd, maken het voor steeds meer mensen interessant om verder te rijden om in het buitenland te tanken. “En ze nemen dan ook meteen de boodschappen, drank en de sigaretten voor de buurvrouw mee. Je ziet dat er enorme supermarkten net over de grens uit de grond worden gestampt”, vertelt De Waal van de Bovag.
Het oplopende prijsverschil met België en Duitsland levert volgens de belangenorganisaties niet alleen een enorme inkomstenderving voor de schatkist op. Ook raken veel mensen bij Nederlandse tankstations hun baan kwijt.
60 procent van liter benzine naar Staat
Autobrandstoffen zijn deze week fors duurder geworden door de hogere accijns. De benzineprijs per liter klom hierdoor met 1,5 cent, diesel met 4,5 cent en lpg zelfs met ruim 9 cent.
Naast de accijnsverhoging moet er 21 procent btw over de literprijs aan de overheid worden betaald. Van elke liter benzine verdwijnt in 2014 bij de huidige prijzen zo’n 60 procent in de staatskas.
“Wij vrezen dat de staat hier in 2014 niks gaat binnenhalen, net zoals de accijnsverhoging op tabak in 2013 een grote flop is geweest. Harde cijfers tonen aan: je haalt er niks mee binnen”, stelt Schuitema.
Het bericht ‘Accijnsverhoging nekslag voor pomphouders in grensstreek’ verscheen eerst op Z24.